ADAUGA ANUNT     |     Vanzare     |     Cumparare     |     Concesiuni / Inchirieri / Arenda     |     Agentii     |     Cadastru     |     Ghid     |     Contact
CAUTA TEREN 
Judet:
Categoria Terenului:
CAUTA CUVANT 
Login Agentii 


Ghid pentru cumpararea unui teren:

Destinatia Terenurilor

Primul lucru pe care trebuie sa-l stim cand cumparam un teren este ce se poate face cu acel teren. Pentru asta singurul act care ne poate informa cel mai bine de asta este Certicatul de Urbanism. Acesta este emis de Primaria localitatii in care este situat terenul in cauza. Astfel, din Certicatul de Urbanism cu scop de informare putem afla daca se poate construi o vila cu destinatia de locuinta, daca se poate contrui sau nu pe terenul respectiv, sau daca se poate construi doar un spatiu industrial, de depozitate etc. Practic Certicatul de Urbanism atesta destinatia terenului.

Daca proprietarul nu are un astfel de Certificat, solicitatii unul inainte de a cumpara terenul. In Certiccat nu numai ca se spune ce se poate construi si ce nu dar si cum se poate construi. De exemplu cat la suta poate avea amprenta unei constructii din suprafata terenului, ce distanta trebuie lasata fata de gars, regimul maxim de inaltimne admins etc. Aceste informatii sunt reflectate in indicii de urbanism: POT = 40% reprezinta Procentul de Ocupare al Terenului care nu poate fi mai mare de 40% din suprafata totala utila a terenului respectiv. Regimul de inaltime P+2 inseamna ca se pot construi maxim 3 nivele, adica parter plus inca doua etaje. Se poate construi astfel doar parter, sau parter si inca in etaj dar constructia nu trebuie sa depaseasca P+2 adica 3 nivele.

Acesti indici urbanistici mai pot fi ulterior modificati printr-o lucrare speciala intocmita de un arhitect sub denumirea de PUD (Plan Urbanistic in Detaliu) dar aceste modificari depind de apropbarea sau respingerea PUD-ului de Consiliul Local.


Despre limitele de proprietate ale unui teren:

In cele mai rele cazuri ni se poate intampla ca cineva sa ne arate pozitia unui teren in alta parte fata de pozitia lui reala. Aceasta se poate intampla fir din rea vointa, fie dintr-o eroare. Pentru a fi siguri ca terenul se afla pozitionat acolo unde ni se arata trebuie sa solicitam cadastru in care se regaseste planul de amplasament. In cazul in car eproprietarul nu are un cadastru intocmit pentru teren atunci trebuie sa-o solicitam intocmirea cadastrului deoarece o vanzare-cumparare nu se poate realiza oricum fara cadastru intocmit si nu putem fi siguri de pozitia terenului decat consultand cadastrul.

Daca terenul a fost deja delimitat cu tarusi printr-un cadastrist autorizat trebuie sa solicitam Procesul Verbal de Delimitare al terenului. Daca terenul nu a fost astfel delmitat sau inca nu suntem siguri de acele delimitari putem face propria delimitare printr-un cadastrist autorizat. Un cadastrist autorizat se afla intodeauna pe siteul Agentiei Nationale de Cadastru si Publictate Imobiliara cu numarul sau de telefon. Deci intrand pe site-ul acestei institutii avem de unde alege un cadastrist aferent Judetului unde se afla terenul. De obicei pretul variaza de la cateva sute de lei (noi) pana la 600 sau chiar mai mult in functie de complexitatea delimitarii (multe puncte de delimitat, conditii meteo, teren in panta, etc). La final trebuie sa cerem cadastristului un Proces Verbal de Delimitare a terenului in care sa fie anexat si planul orto-foto cu pozitia terenului (planul orto foto reprezinta trasarea terenului pe fotografiiile luate din satelit)

Foarte imnportant este ca lucrarea de cadastru sa fie in coordornate Stereo 70. Daca lucrarea de cadastru este facuta in coordonate locale atunci terenul nu poate fi delimitat cu precizie si in siguranta de un cadastrist. In aceasta situatie trebuie sa cerem proprietarului sa faca o lucrare de actualizare a coordonatelor la sistemul de proiectie Stero 70.