ADAUGA ANUNT     |     Vanzare     |     Cumparare     |     Concesiuni / Inchirieri / Arenda     |     Agentii     |     Cadastru     |     Ghid     |     Contact
CAUTA TEREN 
Judet:
Categoria Terenului:
CAUTA CUVANT 
Login Agentii 

Ce este cadastru?

Cadastru este masurarea si determinarea unui imobil (locuinta sau teren) in scopul gestionarii proprietatilor intr-un registru in care se tine evidenta bunurilor imobile.

In multe tari cadastru exista de peste 200 de ani. In Romaina primele discutii referitoare la cadastru au avut loc in 1917 cand s-a pus problema de masurare a terenurilor necesare improprietaririi taranilor. Discutiile au continuat timp de 20 de ani, printre cei mai aprigi adversari ai legii find avocatii care sustineau ca prin clarificarea situatiei proprietatii nu vor mai avea procese de granituire. Din nefericire insa si in zilele noastre exista peste 2 milioane de procese pentru pamant.

Legea cadastrului a aparut prin legea nr. 155 din 20 aprilie 1933 si a fost definitivata pe 27 aprilie 1938 fiind printre cele mai bune din Europa avand valabilitate si in zilele noastre privind organizarea fondului funciar. Insa legea nu a mai putut fi aplicata decat partial datorita celui de-al II-lea razboi mondial.

In perioada comunista nu s-a mai pus problema realizarii cadstrului datorita inlocuirii abuzive a dreptului de proprietate cu proprietatea de stat fiind inlocuit cu o simpla evidenta a masuratorilor.

Dupa 1989 punandu-se problema readrii dreptului de porprietate privata asupra bunurilor confiscate abuziv a aparut legea nr. 18 din 1991 privind fondul funciar, fiind din nou necesara instalarea legii cadastrului. Astfel a aparut legea nr. 7 din 1996 intitulata "Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare" care prin continutul sau este apropiata de legile similare existente in Europa. Aceasta prevede: "Cadastru este sistemul unitar şi obligatoriu de evidenţă tehnică, economica şi juridica prin care se realizeaza identificarea, inregistrarea, reprezentarea pe harti şi planuri cadastrale a tuturor terenurilor, precum şi a celorlalte bunuri imobile de pe intreg teritoriul tării, indiferent de destinaţia lor şi de proprietar" iar publicitatea imobiliara este "intemeiata pe sistemul de evidenta al cadastrului general, are ca obiect înscrierea în cartea funciara a actelor şi faptelor juridice referitoare la imobilele din aceleasi localităti".

Pe baza acestei legi a fost creata in 1997 institutia numita Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Aici expertii profesionisti si autorizati depun lucrarile de cadastru pentru avizare urmate de intabularea proprietatilor.